środa, 22 czerwca 2016

Knedle jaglane z truskawkami







Składniki:
-100g suchej kaszy kaszy jaglanej
(u mnie od AGNEX)
-2 płaskie łyżki budyniu w proszku bez cukru
-2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
-1-2 łyżki erytrolu  (u mnie od AGNEX)
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego  (u mnie od AGNEX)

dodatkowo:
-garść małych truskawek
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-lekko zwilrzamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy po jednej małej truskawce. Następnie zlepiamy
-do garnuszka nalewamy wodę, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju kokosowego
-knedle gotujemy około 3-4 min
-podajemy z jogurtem lub sosem owocowym

Smacznego i na zdrowie!

9 komentarzy :

  1. Super pomysł. Knedle pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to możliwe, że AGNEX ma takie ceny? A u innych można zbankrutować. Dziękuję bardzo, a knedelki właśnie robię.

    OdpowiedzUsuń
  3. *Zwilżamy ;)

    Ale przepis apetyczny, muszę spróbować. Kasza jaglana rządzi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wody potrzeba do ugotowania kaszy (by była odpowiednia konsystencja?)? ;) Jakieś specjalne proporcje?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawszę gotuje się kasze w proporcjach 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ile wychodzi knedli z podanych skladnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 24

      Usuń
  6. Czy można zamienić erytrol na coś innego?

    OdpowiedzUsuń