CIASTO MLECZNA KANAPKA

Mleczna kanapka, to kanapka biszkoptowa przełożona mlecznym kremem, którą doskonale kojarzymy z reklam. Najbardziej z tej reklamy utknęły mi w głowie słowa: "mleko, miód i biszkopt-najlepsza rzecz jaka może wpaść między posiłkami". Nie dajmy się nabrać i zwieść reklamom!
"Mleczna kanapka" to zwykły bezwartościowy i miękki baton pełen cukru, a nie kanapka. Nie jest to właściwy wybór na przekąskę, czy na drugie śniadanie.
Dzisiaj przedstawiam Wam swoją propozycję zdrowej, mlecznej kanapki, która przygotowałam na bazie fasoli i przełożyłam kremem kokosowym :).


👉 -bez cukru
👉 -bez mąki pszennej
👉 -bez utwardzonych olejów roślinnych
👉 -bez konserwantów, spulchniaczy, emuglatorów itp







Składniki: (blaszka 23x10)
biszkopt:

-1 puszka czerwonej fasoli (waga pod odsączeniu 240g) 
-3 jajka 
-4 łyżki kakao 
-szczypta soli
-3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego

-1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO
-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

-4 łyżki erytrolu/ksylitolu
masa:
-1 puszka dobrze schłodzonego i tłustego mleka kokosowego 400ml
-1-2 łyżki erytrolu/ksylitolu

polewa czekoladowa:
-50-60g gorzkiej czekolady 90% kakao

-2 łyżki mleka roślinnego

Sposób przygotowania:
biszkopt:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i miksujemy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt kroimy tak aby powstały 2 blaty
polewa czekoladowa:
-czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej

-na koniec mieszamy, odstawiamy i lekko studzimy

masa:
-z puszki wyciągamy śmietankę, która jest na wierzchu
-dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę

następnie:
-na blat ciasta wykładamy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym blatem i polewamy polewą czekoladową
-wkładamy do lodówki na około godzinę

Smacznego i na zdrowie!

15 komentarzy:

  1. Ależ ono wygląda obłędnie !!! Cudne ciacho !

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to doskonała alternatywa dla kupnych słodkości...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłyśmy swoją wersję mlecznej kanapki :D Podobnie bo też z fasoli :D Naprawdę warto zrobić takie ciacho samemu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie: czy ono naprawdę wychodzi takie ładne? Robił ktoś? Proszę też, aby Autor się nie pogniewał, ale pytam amatorów pieczenia, a nie takich wytrawnych mistrzów ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładne zdjęcia. Rzadko na blogach kulinarnych widać takie starania :-). I ogólnie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za miłe słowa.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda pięknie i smakowicie. A tak poza tym to bardzo smacznie tu u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A blaszka do pieczenia jakie powinna mieć wymiary na tą ilość ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  11. Da się coś zrobić, żeby ciasto się mniej kruszyło? Może dodanie większej ilości oleju by pomogło? Ciasto tak posmakowało dzieciakom, że aż rozniosły okruchy po całym domu, nie nadążam latać z odkurzaczem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Wpadłam w poszukiwaniu zdrowej alternatywy dla córki bez mleka i napewno przepis wykorzystam. :) Mam pytanie jedynie jaki indeks glikemiczny ma to ciacho?

    OdpowiedzUsuń