poniedziałek, 7 listopada 2016

Batony a'la snickers

Batony snickers są nie tylko bardzo znaną słodyczą, ale również bardzo lubianą. Zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Niestety, ale jak to bywa w sklepowych słodyczach, skład jest nieciekawy i wysoka kaloryczność.
Baton snickers składa się głównie z cukru, syropu glukozowego, orzeszków ziemnych, miazgi i tłuszczu kakaowego, oleju słonecznikowego, tłuszczu mlecznego, tłuszczu palmowego, serwatki w proszku, lecytyny sojowej, białka jaja w proszku.

Dlatego postanowiłam stworzyć swoją wersję, która jest wegańska, bezglutenowa i bezcukrowa.
Takimi batonami można się zajadać bez wyrzutów sumienia :). 




Składniki:
spód:
-100g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki wody
-garść potłuczonych orzeszków ziemnych

masa biała:
-150g kaszy jaglanej
-2 łyżki erytrolu
-pół szklanki mleka kokosowego
-1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

masa daktylowa:
-150g suszonych daktyli

dodatkowo:
-150g orzeszków ziemnych prażonych (można zamienić na orzechy włoskie/laskowe/migdały)

góra:
-100g gorzkiej czekolady min 90% kakao
-3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
masa daktylowa:
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10minut aż będą miękkie
-odlewamy wodę i dokładnie blendujemy

masa biała:

-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy do miękkości
-kaszę lekko studzimy, wlewamy mleko kokosowe oraz olej i blendujemy na gęsty krem

spód:

-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy wodę i intensywnie mnieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy czekoladę
-posypujemy orzeszkami ziemnymi
-wkładamy do zamrażalnika na około 5min, aż czekolada stwardnieje

następnie:

-na spód nakładamy białą masę, na to masę daktylową
-posypujemy obficie orzeszkami
-kolejną czekoladę przygotowujemy tak, jak poprzednią
-nakładamy na orzeszki i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

14 komentarzy :

  1. Cudowny przepis! Na jakim rozmiarze blaszki najlepiej to robić?

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, wyglądają nieziemsko! Ta masa z kaszy jaglanej musi być pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłyśmy kiedyś podobną wersję :D Takie domowe wersje batonów są o niebo lepsze od tych kupnych :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej! Przepis bardzo fajny, ale lekture postu nieco uprzykrzaja liczne bledy ortograficzne :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Chodzi o mleczko kokosowe z puszki czy zwykłe kokosowe ?

    OdpowiedzUsuń
  6. w składzie masy białej jest podany olej kokosowy a w sposobie przyrządzenia już go nie ma. W którym momencie go dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Może mi ktoś wytłumaczyć po co się dodaje do roztopionej czekolady wodę, ponieważ moja była pięknie roztopiona ale jak dodałem 3 łyżki wody i chciałem wymieszać to mi od razu stwardniała i zrobiła się gęsta masa i już się jej nie dało roztopić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wodę dodaję po to, aby potem, jak czekolada zastygnie nie była bardzo twarda.

      Zawsze dodaję wodę i nigdy masa mi nie trwadnieje.

      Usuń
  8. Dałaś mi inspirację i już wiem co zrobię na sylwestra :-). Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń