poniedziałek, 13 lutego 2017

Kokosanki






Składniki:
-200g wiórków kokosowych bez dwutlenku siarki
-80g erytrolu/ksylitolu zmielonego na cukier puder
-3 duże jajka L
-50g oleju kokosowego
-szczypta soli

Sposób przygotowania:

-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy
-całość odkładamy na około 15minut
-białka jaja z dodatkiem soli zaczynami ubijać na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodajemy po trochu cukier puder i nadal miksujemy (piana musi być sztywna i błyszcząca)
-na koniec dodajemy żółtka i miksujemy na małych obrotach
-wsypujemy wiórki kokosowe i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-formujemy średniej wielkości kulki i układamy na blaszce
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 15 minut , wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-jemy dopiero, gdy będą zimne ponieważ dopiero co wyciągnięte z piekarnika rozpadają się


Smacznego i na zdrowie!

2 komentarze :

  1. Kokosanki uwielbiam! Jedne z moich ulubionych ciastek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają, ja kocham wszystko co kokosowe :-)

    OdpowiedzUsuń