wtorek, 6 czerwca 2017

BATONY A'LA SNICKERS





Składniki:(blaszka 23x10)
spód:
-100g suchej kaszy jaglanej
-200ml mleka roślinnego
-2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2-3 łyżki cukru kokosowego/erytrolu/ksylitolu
-1/2 łyżeczki sproszkowanej wanili
-3/4 szklanki płatków jaglanych (można zastąpić gotową mąką owsianą)

masa oczechowo-daktylowa:
-100g suszonych daktyli
-4-5 łyżek masła orzechowego (
u mnie od PRIMAVIKA)

polewa czekoladowa:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady 
-1 łyżka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
spód:

-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości
-odstawiamy i lekko studzimy (musi być ciepłą)
-płatki prażymy na suchej patelni i mielimy w młynku na mąkę
-kaszę jaglaną dokładnie blendujemy, dodajemy resztę składników i całość dokładnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę
-wkładamy do zamrażalnika na około 10minut

masa orzechowo-daktylowa
-daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aby zmiękły (około 15minut)
-odlewamy wodę, dodajemy masło orzchowe i dokładnie blendujemy
-na spód nakładamy masę orzechową 
-kroimy na kawałki
-każdy batonik obficie posypujemy orzeszkami ziemnymi

polewa czekoladowa:
-czekoladę łamiemy na drobne kawałki i wraz z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-na sam koniec mieszamy i lekko studzimy
-czekoladę nakładamy na batoniki
-wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smacznego i na zdrowie!

4 komentarze :

  1. Gdyby je w całości oblać czekoladą to wyglądałyby jak te oryginalne, a pewnie smakuja dużo lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Rewelacyjnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń