WEGE CIASTO MARCHWIOWO-JABŁKOWE





Składniki:(okrągła blaszka 18cm)
-2 łyżki zmielonych nasion chia(można zastąpić siemieniem lnianym) + 6 łyżek ciepłej wody
-100g potartej marchwi na grubych oczkach
-100g potartego jabłka na grubych oczkach
-200ml mleka roślinnego/wody
-150ml rozpuszczonego oleju kokosowego
-100g mąki ryżowej
-80g mąki jaglanej
-2 łyżki mąki kokosowej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
-1 banan dojrzały, zblendowany
-pół szklanki ksylitolu/erytrolu

Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-potarte jabłko odciskamy z wody
-suche składniki mieszamy ze sobą
-nasiona chia zalewamy wodą i intensywnie mieszamy aż dobrze zgęstnieje
-do miski wlewamy płyn, dodajemy marchew jabłko i mieszamy
-dodajemy zgęstniałe chia banana, ocet oraz na zmianę tłuszcz i suche składniki - całość miksujemy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-przekładamy całą masę
-pieczemy 1h, 15 minut
-wyjmujemy i studzimy przez kilka dobrych godzin lub całą noc

Smacznego i na zdrowie!

5 komentarzy:

  1. Pycha :D Też robiłyśmy kiedyś z jabłkiem ale z musem jabłkowym a nie startym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe :)! Koniecznie będę musiała spróbować w tej wersji !

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo nieprecyzyjny przepis, co zniechęca do przyrządzenia ciasta mimo fajnego składu. Na jaką blachę jest to porcja? Co to są pozostałe składniki??? Analizowałam przepis kilka razy i wynika z niego, że wszystko zostało dodane wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka okragla 18cm. Tym pozostalym skladnikiem jest tylko ocet.

      Usuń
  4. To jest jedno z moich ulubionych ciast! dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń