Magnez i jego znaczenie dla zdrowia



Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organiźmie magnez jest rozmieszczony równomiernie; najwięcej jest go w mięśniach i tkankach miękkich 30-35%, w płynie zęwnątrzkomórkowym jest go około 1% . Reszta wystepuje w kościach- 60-65%. Za utrzymanie homeostazy magnezu w ustroju odpowiedzialne są nerki i system pokarmowy.

Magnez bierze udział w setkach reakcjach chemicznych, jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym tuż obok potasu, bowiem aktywuje ponad 300 enzymów. Bierze udział w metaboliźmie wysiłkowym, syntezie białka i rozkładzie glikogenu. Utrzymuje stały potencjał elektryczny w mięśniach i tkance nerwowej.
Magnez przywraca ciału jego swobodną, niezakłóconą naturę energetyczną i dlatego jest korzystny w przypadkach wielu chorób, w których występują zastoje i nieregularne objawy. Według chińskiej sztuki medycznej zastój, któremu towarzyszą nieregularnie występujące ataki zaburzeń cielesnych, emocjonalnych i umysłowych, reprezentuje zachwianie równowagi wątroby lub pęcherzyka żółciowego. Uzdrawiające właściwości i zastosowanie bogatego pożywienia w magnez obejmują- uspokajanie działania nerwów, harmonizowanie rozmaitych zaburzeń równowagi mentalnej i emocjonalnej, włączając w to rozdrażnienie, depresję, syndrom dwubiegunowy, zaburzenia snu, zespół napięcia przedmiesiączkowego; rozluźnienie działania mięśni, włączając w to mięsień serca; łagodzenie napadów ataków zaburzeń , takich jak migrena, skurcze w całym ciele,a także przeciwdziała zmęczeniu, zapaleniu stawów i osteoporozie (odpowiada za prawidłowe przyswajanie wapnia w kościach)
Ponadto magnez jest składnikiem kości, więc jest niezbędnym elementem diety sportowców. Zawodnicy podczas intensywnego wysiłku fizycznego wydalają magnez z potem około. 7mg/L tj. ok. 15-18mg magnezu/dzień i moczem. Toteż trening prowadzony w wysokiej temperaturze stymuluje ucieczkę Mg na skutek wzrostu temperatury ciała i zwiększonego pocenia się. Ta dodatkowa utrata tych pierwiastków nie ma


Do niedoboru magnezu dochodzi u wielu współcześnie żyjących ludzi, którzy jedzą rafinowane pożywienie. Około 70% populacji Stanów Zjednoczonych cierpi na niedobór magnezu, który uważany jest za jeden z najgorszych zdiagnozowanych niedoborów. Wykazano, że wysoka podaż wapnia i fosforanów w diecie obniża absorpcję magnezu z przewodu pokarmowego

Niedobór magnezu powoduje:
-apatię
-osłabienie mięśni
-drżenie
-kurcze mięśni
-zaburzenia depresyjne
-trudności w koncentracji
-lęki
-rozdrażnienie
-bolesne skurcze łydek
-zwiększona pobudliwość nerwowo-mięśniowa
-migrena
-nietolerancję glukozy
-drganie powiek


Nadmiar powoduje:

-nudności
-biegunkę


Źródła magnezu:
-pestki dyni
-prawdziwe kakao
-migdały
-zielone warzywa
-kasza gryczana niepalona
-orzechy laskowe
-biała fasola
-ciecierzyca
-ryż brązowy
-banany
-makrela, dorsz

Dietetyk, Agnieszka Nitsu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz