Olej konopny







Olej konopny w kuchni polskiej jest już znany od dawna. Charakteryzuje się korzenno-orzechowym smakiem i zapachem. Stosowany był jako dodatek do ziemniaków, kasz, gotowanych warzyw, surówek i innych potraw na zimno. Oprócz walorów smakowych olej z konopi siewnej jest cennym źródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które stanowia 75% oleju. Organizm sam nie potrafi metabolizować tych kwasów tłuszczowych, więc trzeba je dostarczyć z pożywienia.

Olej z konopi zawiera 54% kwasu linolowego, 17% kwasu alfa-linolenowego, 4% kwasu gammalinolenowego, 13% kwasu oleinowego oraz 10% nasyconych kwasów tłuszczowych.
Stosunek omega 3 do omega 6 w oleju konopnym jest w idealnych proporcjach, co wpływa na prawidłowy metabolizm lipidów w naszym organiźmie. Zachwianie proporcji dostarczanych naszemu organizmowi tłuszczów (przewaga omega 6 nad omega 3) powoduje zaburzenie wewnętrznej homeostazy (równowagi) i zwiększa podatność na choroby np. stany zapalne, choroby skóry, nowotwory, alergie, choroby układu krążenia i układu nerwowego m.in depresja, Dodatkowo może doprowadzić do cukrzycy oraz nadciśnienia.
Natomiast niedobór omega 3 prowadzi m.in do powstawania stanów zapalnych, szybszego starzenia się komórek, zachamowania wzrostu i rozwoju u dzieci. Zwiększa ryzyko astmy, chorób układu krążenia i obniża ogólną sprawność układu immunologicznego.

Odziaływanie na zdrowie oleju z konopi siewnej:
-zawiera witaminę K, która niest niezbędna do syntezy ważnych, białek i enzymów. Dodatkowo witamina K działa przeciwkrwotocznie, odpowiada za krzepnięcie krwi i działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie i przeciwbólowo
-niweluje stany zapalne
-wspiera układ immunologiczny
-stosowany bezpośrednio na skóre działa ochronnie, łągodzi podrażnienia i stany zapalne. Dlatego jest polecany dla cery tłustej przy trądziku. Dodatkowo zmniejsza przebarwienia i wzmacnia ogólną odporność skóry
-jest źródłem witaminy E
-regeneruje tkanki i komórki w całym organiźmie
-przeciwdziała powstawaniu nowotworów

Przy zakupie zwróć uwagę na to aby olej konopny był nierfinowany i w ciemnej butelce, bowiem tylko taki jest wartościowy.
W kuchni powinnien być stosowany na zimno ponieważ podgrzane kwasy tłuszczowe tracą swoje właściwości i zamiast nam pomagać zaczną szkodzić.

Dietetyk, Agnieszka Nitsu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz