Olej wiesiołkowy- cud natury

(zdjęcie pochodzi z internetu)

Olej z nasion wiesiołka jest bardzo cennym produktem. Ma świetne właściwości i jest ceniony przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny. Sekret niezwykłych właściwości polega na obecności bardzo ważnych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma-linolenowy(GLA) oraz kwas linolowy, których to organizm nie w stanie samodzielnie wytworzyć. Tak więc musi być dostarczony z pożywienia. Dodatkowo olej wiesiołkowy zawiera cenną witaminę E zwaną ‘witaminą młodości’, która jest silnym antyoksydantem.


Większość rezultatów działanie niezbędnych  kwasów tłuszczowych wynika z przekształcenia ich przez organizm w podobne do hormonów substancje zwane prostaglandynami(PG), które odgrywają pewną rolę w regulowaniu funkcjonowania każdego narządu i każdej komórki każdego ciała.
Istnieje wiele różnych rodzajów prostaglandyn (PGE1, PGE2, PGE3), które różnią się od siebie oddziaływaniem na ludzki organizm. W każdym organizmie obecnych jest setki prostaglandyn są prostaglandyny zapalne i przeciwzapalne(obronne)- zawsze musi być zachowana równowaga, aby organizm mógł się bronić przed infekcjami i chorobami.

Teraz skupimy się na działaniu leczniczym PGE1, które są przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzakrzepowe.
Żeby nastąpiła prawidłowa przemiana do przeciwzapalnych prostaglandyn, nasz organizm musi poradzić sobie z przekształceniem kwasów tłuszczowych.
Niezbędny jest do tego enzym delta 6-desaturazy, którego u większości ludzi brakuje z powodu współczesnego stylu życia i nawyków żywieniowych:
-spożywania kwasów tłuszczowych trans pochodzenia utwardzonych olejów,
-stresu,
-palenia papierosów,
-niedożywienia
-przetworzona żywność
-nadmiernego spożywania alkoholu
-przyjmowania aspiryny i większości innych leków syntetycznych
-nadmiaru tłuszczów nasyconych i cholesterolu
-niedobory składników odżywczych, szczególnie witaminy C, E, B6, B3 oraz cynku i magnezu

Wszystkie te czynniki prowadzą do zachwiania równowagi i organizm zaczyna wytwarzać prostaglandyny zapalne (pro miażdżycowe i pro zakrzepowe)

Regularne spożywanie oleju z nasion wiesiołka z odpowiednio skomponowaną dietą pobudza sprawność enzymu delta 6-desaturazy. Wtedy właściwie przebiega szlak metaboliczny i mamy przywrócony porządek i organizm produkuje prostaglandyny obronne.

Wpływ wiesiołka na organizm:
-poprawia stan skóry (leczy trądzik, wypryski łuszczycę) oraz paznokci
pobudza także enzym oksydoreduktazę, pełniąc tym samym rolę wymiatacza wolnych rodników, które niszczą nasze komórki w tym  fibroblasty- białka, które odpowiedzialne są za sprężystość i elastyczność skóry (kolagen i elastyna),
-usuwa toksyny,
-poprawia płodność- wpływa na produkcję śluzu u kobiet, który ułatwia zapłodnienie
-wpływa korzystnie na potencje u mężczyzn,
-reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego,
-łagodzi dolegliwości przedmiesiączkowe i menopauzalne (uderzenia gorąca, nocne poty, obfite krwawienia itp.)
-chroni układ krążenia,
-obniża "zły" cholesterol LDL i podwyższa "dobry" HDL,
-pomaga utrzymać równowagę hormonalną,
-wzmocnienia naturalne mechanizmy obronne organizmu- poprawia kondycję całego organizmu
-neutralizuje stany zapalne,
-regeneruje wątrobę,
-usprawnia pracę mózgu,
-uszczelnia naczynia krwionośne,
-uaktywnia funkcje brunatnej tkanki tłuszczowej, która jest odpowiedzialna za spalanie zbędnego tłuszczu,
-chroni przed miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym i innymi chorobami związanymi z układem krążenia,
-reguluje stany emocjonalne- zapobiega stanom lękowym, strachu i depresji,
-pomaga w migrenie,
-zwalcza komórki rakowe,
-poprawia pamięć, koncentrację, zdolność uczenia

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
-olej musi być tłoczony na zimno,
-olej musi być zapakowany w ciemną butelkę
-olej musi być przechowywany w ciemnych warunkach chłodniczych (lodówka)
-olej powinien być produkowany zgodnie systemem HACCP

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz