Cenny olej rydzowy

Oleje roślinne są bardzo cennym składnikiem diety. Odgrywają zasadniczą rolę w odżywaniu każdego człowieka. Nawet osoby odchudzające, które niegdyś stroniły od spożywania tłuszczy więdzą już, że nie mogą eliminować ich ze swojej codziennej diety.

Bardzo popularna jest oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy ,czy olej kokosowy, ale czy ktoś słyszał o oleju rydzowym?



Olej rydzowy uzyskuje się z oleistej rośliny lnicznika siewnego zwanego także lnianką, lennicą czy też rydzykiem.
Był on powszechnie stosowany około 70 lat temu. Bowiem stanowił część kulinarnej polskiej tradycji. Podawano go z chlebem, cebulką i solą. Jednak w połowie XX wieku został wyparty przez olej rzepakowy, który dawał obfitsze plony, co sprawiło, że o oleju rydzowym ludzie zaczęli niestety zapominać.
Co więcej niełatwo jest go znaleźć na sklepowych półkach, ale na szczęście można go zakupić w sklepie internetowym np. marki SemCo-oleje tłoczone na zimno: (KLIK), która nie tylko dba o jakość swoich produktów, ale również o piękny wygląd zewnętrzny :).




Znacie powiedzenie "lepszy rydz niż nic?". Oznaczało to, że kiedy w gospodarstwie panowała bieda, a w tym brakowało tłuszczu zwierzęcego ludzie zastępowali go tanim olejem rydzowym. Właśnie on był łatwo dostępnym pożywieniem dla społeczeństwa.

Właściwości zdrowotne:
Olej rydzowy jest bardzo dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych: 90% stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe w tym:
-50% to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, a w tym (alfa-linolenowy z rodziny omega 3) 

-kwas linolowy(z gupy omega 6) od 15-20%
-kwasy jednonienasycone około 35% (w tym kwas erukowy)

oraz kwasy tłuszczowe nasycone około 10%

Taka kompozycja sprawia, że olej ma prozdrowotne właściwości na nasz organizm, co potwierdzają badania, które zostały przeprowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Poza tym udowodnione, że obniża on skutecznie poziom cholesterolu LDL, co dowiodły badania kliniczne przeprowadzone na pacjentach z hipercholesterolemią.
Zauważono, że po dwóch tygodniach spożywania oleju rydzowego poziom "złego" cholesterolu spadł aż o 12%!



Olej rydzowy jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 , jednak nie przewyższa on popularnego oleju lnianego, który ma ich więcej. Jednak jest on mniej podatny na jełczenie, co sprawia, że nie psuje się tak szybko, jak olej lniany.
Kolejną cechą oleju z lnianki są przeciwutleniacze z grupy tokoferoli-głownie witamina E, która wspomaga układ krążenia, chorni przed zawałami serca i udaromi oraz witamina A, która korzystnie wpływa na wzrok oraz problemy skórne. Ponad to witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i lecytyna, która świetnie wpływa na pamięć.

Posiada on jeszcze inne zalety o których należy wspomnieć mianowicie:
-przyśpiesza gojenie się ran,oparzeń, owrzodzeń
-leczy skutecznie choroby skóry np. atapowe zapalenie skóry, wypryski, trądzik, czy łuszczyca
-nadaje elastyczność skórze
-działa ochronnie na narządy wewnętrzne- wątrobę, serce, nerki, jelita
-przeciwdziała nadwadze

Zastosowanie:
Olej rydzowy stosujemy tylko i wyłącznie na zimno np. do sałatek. Ma lekko korzenny posmak, więc świetnie komponuje się z wszelkimi potrawami, gdzie znajduje się czosnek, cebula, śledzie i biały ser. Według mnie idealnie komponuje się z lekką sałatką z dodatkiem koziego sera- jest to mój faworyt :).
Należy pamiętać, że nie wielno go podrzewać! Bowiem wysoka temeratura sprawi, że olej straci  swoje cenne walory zdrowotne i tym samym staje się dla nas toksyczny.

Już jedna łyżeczka oleju pokrywa dziennie zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT)!
Warto włączyć go do swojej codziennej diety :)

Polecam,
Dietetyk Agnieszka Nitsu

Komentarze

Popularne posty