piątek, 8 lipca 2016

Knedle jaglane z brzoskwiniami




Składniki:
-100g suchej kaszy kaszy jaglanej 
(u mnie od AGNEX)
-2 płaskie łyżki budyniu w proszku bez cukru
-2 łyżki płatków jaglanych zmiksowanych na mąkę
-1-2 łyżki erytrolu  (u mnie od AGNEX)
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego  (u mnie od AGNEX)

dodatkowo:
-2 świeże brzoskwinie
-1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego

Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i lekko studzimy (kasza musi być ciepła)
-do kaszy dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (musi powstać zwarta kula)
-brzoskwinie obieramy ze skóry i kroimy na średniej wielkości kawałki

-lekko zwilżamy dłonie, urywamy po kawału ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy po kawałku brzoskwinie. Następnie zlepiamy
-do garnuszka nalewamy wodę, dodajemy szczyptę soli oraz łyżeczkę oleju kokosowego
-knedle gotujemy około 3-4 min
-podajemy z jogurtem lub sosem owocowym (ja polałam syropem daktylowym)

Smacznego i na zdrowie!

13 komentarzy :

  1. Małe cudeńka :) bardzo fajny przepis, zachowuję go :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro robię Twoje knedelki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuję klasycznie zwilŻać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK, może być i zwilŻać :) . Dzięki za cenną uwagę! :D

      Usuń
  4. i jak wam wyszly?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile ich wyjdzie z tych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziś zrobiłam i wyszło mi 8 niedużych knedelków.

      Usuń
  6. Dzisiaj robiłam knedelki. Zamiast mieli płatki na make, dodałam make jaglana i może to był błąd... knedelki wyszły kleiste i niezbyt dobre. Dało się je zjesc, bo polalam jogurtem greckim i syropem klonowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że się nie udały. Czy zrobiła Pani wszystko według proporcji? Być moża kasza jaglana miała zbyt dużą ilość płynu?

      Usuń
    2. Na pół szklanki kaszy dałam szklankę wody.

      Usuń
    3. Ale jak tak patrzę na knedelki na zdjeciu, to myślę sobie, że może to wina mąki, która użyłam. Ona jest pelnoziarnista i kluchy wyszły duzo ciemniejsze niż na zdjęciu.

      Usuń
  7. U nas były knedelki z malinami :-) Pycha!

    OdpowiedzUsuń