Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?




Dzisiejsze warzywa i owoce, które nie pochodzą z upraw ekologicznych lub nie są z domowego ogródka w którym nawozi się naturalnym kompostem nie są tak wartościowe jak wiele lat temu. Nie smakują tak, jak kiedyś, nie są soczyste i nie pachną tak, jak powinny. Za to wyglądają bardzo pięknie, co gorsza większość osób wybiera właśnie te najładniejsze, jednego koloru i kształtu produkty. Bez skazy, nabłyszczone, wprost idealne warzywa, owoce i to jest błąd! Czy kiedyś tak one wyglądały? Otóż nie!
Wystarczy przyjrzeć się jabłoni, gdy pojawiają się na niej owoce. Jabłka na niej nie są jednolitego koloru, nie błyszczą się, jak lustro, nie są jednakowej wielkości i nie są bez defektów. Jest to po prostu nie możliwe, bowiem warunki atmosferyczne i szkodniki istotnie wpływają na wygląd i jakość owoców.
Dzisiaj warzywa i owoce są pryskane środkami ochrony roślin, czyli pestycydami, które są powszechnie i chętnie używane rolników ponieważ doprowadzają do zwiększenia plonów i poprawy ich jakości.
Pestycydy to nic innego, jak syntetyczne substancje, które zwalczają żywe organizmy uznane za szkodliwe. Jest to trucizna, której celem jest zabijanie tego, co złe i dobre. Jest wykorzystywana m.in do likwidacji chwastów, grzybów, pleśni i wirusów.

Pestycydy- jak wpływają na nasze zdrowie?

Ryzyko spożywania pestycydów nosi zagrożenie dla naszego zdrowia. Badania wskazują, że pestycydy mogą doprowadzić do problemów hormonalnych, zwiększenia ryzyka powstawania nowotworów oraz chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona i Alzheimer.
Zauważono również, że kobiety w ciąży, a dokładnie płód dziecka jest szczególnie narażony na skutki kontaktu ze szkodliwymi pestycydami. Tak samo wygląda w przypadku małych dzieci, ponieważ w porównaniu z dorosłymi w ich organizmach metabolizm toksyn jest znacznie mniej wydajny.

Parszywa dwunastka, czyli lista warzyw i owoców do których używa się najwięcej trujących pestycydów:

  1. Jabłka
  2. Seler
  3. Pomidory
  4. Ogórki
  5. Winogrona
  6. Ostra papryka
  7. Nektarynki (importowane)
  8. Brzoskwinie
  9. Ziemniaki
  10. Szpinak
  11. Truskawki
  12. Słodka papryka

Jakie jest rozwiązanie?
Najlepszym rozwiązaniem jest kupno ekologicznych warzyw i owoców, które pozbawione są
 toksycznych chemikaliów. Natomiast dokładnie zdaje sobie z tego sprawę, że nie każdego z nas na to stać, więc proponuję domowe oczyszczanie warzyw i owoców ze szkodliwych pestycydów i bakterii.

Co nam będzie potrzebne?
-ocet zwykły, jabłkowy, winny lub kwasek cytrynowy (2-3 łyżki)
-soda oczyszczona
-woda
-chęci :)

1.Najpierw przygotowujemy 1 litr wody, dodajemy około pół szklanki octu i

płuczemy warzywa i owoce w wodzie o odczynie kwaśnym przez około 2-3 minuty.
2.Następnie płuczemy warzywa i owoce w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty.
Na 1 litr wody dodajemy dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej i dokładnie mieszamy.
3.Na koniec opłukujemy warzywa i owoce w czystej wodzie

Umyte warzywa i owoce przechowujemy w lodówce.


Komentarze

Popularne posty