Cudowna witamina C (kwas askorbinowy)





Witamina C
jest jedną z najbardziej znanych witamin. Nazwą witamina C obejmuje się kwas L-askorbinowy, który występuje w formie zredukowanej i kwas L-dehydroaskorbinowy w formie utlenionej. Chemicznie wykazuje właściwości redukcyjne. Fizjologicznie zaś dostarcza elektronów enzymom, związkom chemicznym, które są oksydantami lub innymi receptorami eletronów. Większość zwierząt jest w stanie syntetyzować własną witaminę C, tylko ludzie, małpy i świnki morskie nie mają tej zdolności i muszą otrzymywać ją z produktów żywnościowych lub suplementów.


Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pełni w organizmie wiele istotnych funckji biologicznych takich jak:

-stymulacja wytwarzania kolagenu
-udział w syntezie hormonów i transmitterów
-zwiększanie przyswajalności żelaza
-synteza i aktywacja adrenaliny, karnityny
-wzmaganie detoksykacji i odporności organizmu
-ochrona ustroju przed szkodliwymi następwstwami działania reaktywnych form tlenu (wolne rodniki)
-metabolizm lipidów
-profilaktyka niedokrwiennej choroby serca
-zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów
-zdolność zapobiegania karcenogenezie i hamowaniue jej wcesnych stadiów m.in dzięki zdolności zmniejszania ilości nitrozoamin tworzących się w przewodzie pokramowym
-usuwa z organizmu metale ciężkie
-niweluje stany zapalne


Skutki niedoboru:

-szkorbut lub gnilec- jedna z najstarszych schorzeń prześladujących człowieka: krwawe wylewy, nadmierne rogowacenie naskórka oraz niedokrwistość
-nawet nieznaczne niedobory mogą potęgować powstawanie zmian miażdżycowych i nowotworowych.
-duża ilość dowodów wykazuje, że przewlekłe niedobory witaminy C mogą sprzyjać powstawaniu zmian aterogennych oraz podwyższaniu ciśnienia krwi
-bolesność stawów i mięśni
-depresja
-osteoporoza
-niedokrwistość
-trudność w leczeniu zakażeń
-osłabiona odporność organizmu
-zapalenie błony śluzowej

Źródłem witaminy C są oczywiście warzywa i owoce takie jak:
-dzika róża
-acerola
-porzeczka czarna i czerwona
-truskawka
-zielona pietruszka
-rokitnik
-kiwi
-papryka czerwona i zielona
-jarmuż
-cytrusy
-rokitnik
-brokuł
-kalarepa

Należy pamiętać, że witamina C należy do najmniej twałych witamin. W roztworach jest wrażliwa na ogrzewanie, zwłaszcza w obecności tlenu oraz metali, takich jak miedź i żelazo. Rozpad witaminy C przyśpiesza środowisko alkaliczne lub obojętne. Suszoenie, naświetlanie promieniami ultrafioletowymi i stosowanie środków antyseptycznych (np. benzoesan sodu) do konserwowania warzyw i owoców, a także niektóre leki, jak aspiryna, sulfonamidy i barbiturany, niszczą kwas askorbinowy.

W związku z dużą wrażliwością kwasu askorbinowego na działanie tlenu, wysokiej temperatury, enzymów i śladowych ilości metali- w czasie przetwarzania produktów spożywczych oraz procesów kulinarnych mogą występować duże straty witaminy C, sięgające aż 75%, a nawet więcej!
Wygląda to tak:
-surówki 20%
-warzywa duszone 30%
-gotowanie 50%
(Wyjątkiem jest tutaj rokitnik, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury)

Duże dawki witaminy C w chorobach:
Nieraz bywa tak, że potrzebujemy przyjąć witaminę C uderzeniowych dawkach w przypadku ciężkich chorób, więc proponuję tutaj  kwas l-askorbinowy w postaci proszku.

Amerykański biolog i lekarz Frederick R. Klenner w latach 50 zaczął eksperymentować z dużymi dawkami witaminy C podawanymi dożylnie, domięśniowo i do ustnie. Specjalizował się w dolegliwościach klatki piersiowej, ale wybrał praktykę ogólną dzięki temu mógł bliżej poznać choroby człowieka  Szczególnie zainteresowało go leczenie kwasem l-askorbinowym, który zastosował przy chorobie swojej żony. Bowiem uskarżała się na uporczywe krwawienie z dziąseł. Dentysta zasugerował, że powinna usunać wszystkie zęby. Jednak Klenner prędzej przeczytał, że u szympansów taką dolegliwość leczono właśnie dużymi dawkami witaminy C. Taką metodę zastosował u swojej żony i okazało się, że wkrótce dziąsła przestały krwawić.
Dodatkowo Klenner 
z sukcesem wyleczył 12 przypadków wirusowego zapalenia płuc, choroby wątroby (zapalenie) , odrę, świnkę, różyczkę i ospa wietrzną posługując się megadawkami witaminy C.


Ile witaminy C powinno się brać?
Po przestudiowaniu przypadków 11 tys. pacjentów lekarz doszedł do wniosku, że tolerancja układu pokarmowego zależy od pacjenta i zmienia się w zależności od zaawansowania choroby.
Wygląda to następująco:
-osoba tolerująca normalnie 10-15 g
(10000-15000 miligramów) na dobę,
-w przypadku lekkich przeziębień można przyjąć nawet 30-60 g,
-100 g w przypadku poważnego przeziębienia,
-150 g, w przypadku grypy,
-200 g na dobę, jeśli ma mononukleozę albo wirusowe zapalenie płuc. 


Nikt nie odkrył jak dotąd takiej dawki, która mogłaby być niebezpieczna, ale przy ogromnych dawkach można dostać rozwolnienia.
Kwas askorbinowy podnosi poziom wchłaniania żelaza. Dlatego osoby cierpiące na genetycznie uwarunkowaną hemachromatozę (przeciążenie żelazem), powinny dodatkowo brać witaminę E, by zniwelować efekt powodowany przez witaminę C.


Kwas askorbinowy jest jednym z najbardziej efektywnym i najtańszym wielofunkcyjnym lekiem z obecnie dostępnych!


W jaki sposób dostarczyć sobie kwas l-askorbinowy?

Wystarczy zakupić czysty kwas l-askorbinowy w proszku (CZDA) o wzorze chemicznym :C6H8O6, który jest dostępny za śmieszną cenę!
Wystarczy rozpuścić płaską łyżeczka kwasu l-askorbinowego w szklance letniej wody i sprawa z witaminą C załatwiona!

Czy powinnam obawiać się witaminy C z chin?
Nie, otóż w latach 60 została stworzona metoda pozyskiwania witaminy C przez chińskich naukowców, która jest do tej pory stosowana. Dodatkowo na dzień dzisiejszy Chiny są światową potęgą w produkcji witaminy C oraz innych surowców farmaceutycznych. Wniosek jest jeden- nie wszystko co Chińskie jest złe.



Dietetyk, Agnieszka Nitsu


Źródło:
http://oczymlekarze.pl/profilaktyka-i-leczenie/1445-witamina-c-lek-na-wszystkie-choroby-od-odry-do-aids
-'Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych"
-"Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu"- Jan Gawęcki



4 komentarze :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest bardziej skomplikowane, polecam przeczyć tekst prof. Tombaka https://www.facebook.com/tombakfanclub/posts/979737048750937:0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za ten link, bardzo ciekawa konfrontacja i dająca wiele do myślenia, jednak rozstrzygnięcie tak trudno znaleźć...://

      Usuń
  3. nic skomplikowanego, polecam ksiazke Jerzego Zieby a nie testy internetowe Tombaka ktory przekonuje ze ta witamina jest "sztuczna" i nie dziala. Nie mialem srodka bardziej skutecznego niz ta witamina.

    OdpowiedzUsuń